Invertoare - Comparatie - Testare - Analiza

* Explicatii, teste si analiza invertoarelor cu unda pura ... *

    

 articol creat de Florin Fleseriu  

        

      Am publicat acest articol pentru o  informare exacta a beneficiarilor care utilizeaza invertoare in sistemele cu energie solara, eoliana si hidro. Sper ca acest articol va fi util fiecarui utilizator de invertoare si va prevenii distrugerea sistemelor prin alegerea gresita a tipului de invertor utilizat. 

     

  Alegerea invertorului este intodeauna o decizie vitala in sistemele cu energie solara, eoliana si hidro. De calitatea acestor invertoare depinde durata de viata a acumulatorilor si a consumatorilor. De foarte multe ori am auzit de la beneficiari urmatoarea fraza " - Aveti un invertor de 3KW?". Evident ca intrebarea exprima necesitatea utilizarii acestui echipament, insa cunostintele beneficiarilor se rezuma de multe ori la notiunea de invertor si pret! Din nefericire lipsa de informare va duce intodeauna la dezastru. 

     

Invertoare cu unda pura si modificata

 
Invertor cu unda pura sau Invertor cu unda modificata ?

 

Invertor cu unda Sinus  Modificata Invertor cu unda Sinus Pura

- Nu suporta sarcini inductive

- Costuri foarte reduse 

- Suporta sarcini inductive

- Costuri ridicate

 

 

   Invertoarele cu unda modificata desi sunt mult mai ieftine decat cele cu unda pura, distrug in mod regulat sarcinile inductive (frigidere, masini de spalat, masini de gaurit, cuptoare cu midrounde, etc) si sarcinile sensibile. Este adevarat ca multi utilizatori aleg invertoarele cu unda modificata si le utilizeaza impreuna cu sistemele solare, iar in momentul defectarii frigiderului sau a pompelor de apa, foarte putini realizeaza cauza distrugerii lor. In schimb ele pot fi utilizate cu succes la iluminat, TV, calculatoare, etc. Este important ca atunci cand alegem un invertor sa stim cat mai multe informatii utile despre el.

   

ATENTIE ! Invertoarele  cu unda sinus pura sunt de doua tipuri !

 

   Am intalnit in ultima perioada pe piata mai multe invertoare cu unda pura similare cu cele prezentate in imaginile de mai jos, si sunt convins ca multi dintre dvs doresc sa afle care este diferenta intre ele analizate prin prisma functionalitatii si a performantelor, existand si o diferenta de pret semnificativa intre ele. 

    

  Pentru a reduce costurile de productie si implicit pretul de comercializare a invertoarelor, producatorii au apelat la o strategie interesanta. Dupa cum se stie cele mai costisitoare invertoare au in componenta transformatoare, iar cele toroidale se remarca prin performanta si calitatea formei de unda la iesirea de 230Vac. Introducerea transformatoarelor cu tole a redus costul de productie, dar a diminuat calitatea formei de unda produse de invertor. In cele mai multe situatii acest lucru este acceptabil, dar la alimentarea sistemelor audio HiFi este sesizabil. Urmatorul pas a fost eliminarea completa a transformatorului, si realizarea formei de unda electronic, in trepte. Costurile au scazut, insa calitatea formei de unda a scazut dramatic si in unele situatii este inacceptabil.

   

 

Invertor cu unda Sinus Pura

 in Frecventa

Invertor cu unda Sinus Pura 

cu Transformator

Analiza tehnica

 

  Invertoarele cu unda sinus pura in frecventa sunt net inferioare celor cu trasformator analizate prin prisma puterii livrate la consumatori. Cum le recunosteti? ... simplu ...dupa greutate. Daca un invertor de 4KW cu transformator cantareste aproximativ 30Kg, unul de aceeasi putere in frecventa cantareste in jur de 8Kg !!  E o diferenta majora care ne informeaza imediat despre tipul invertorului. Se observa si din figura de mai sus, gabaritul redus a celor in frecventa fata de cele cu transformator.

 

- Nu suporta varfuri de putere peste valoarea nominala

- Probleme apar la pornire pt hidrofoare, motoare si frigidere

- Suporta sarcini de putere inductive mari ajungand la 3-4 ori puterea nominala timp de mai multe secunde.

 

Ambele tipuri de invertoare contin redresor de incarcare a acumulatorilor, dar aici avem o problema. Nu putem programa valorile de incarcare a acumulatorilor !! Acumulatorii se distrug cel mai des din cauza incarcarilor la valori incorecte sau lipsa compensarii cu temperatura. 

 

- Nu dispun de capabilitatea setarii valorilor de incarcare corecte a acumulatorilor, avand doar posibilitatea selectiei tipului de baterie Gel, AGM sau Flood la valori de fabricatie

- Nu dispun de corectia factorului de temperatura 

 

- Au disponibile toate variantele de presetari Gel, AGM sau Flood si in plus avem posibilitatea de a programa valorile exacte de incarcare 

- Au senzori de temperatura exteriori si putem programa valorile de compensare cu temperatura

 

 Invertoarele in frecventa nu ne permit sa incarcam acumulatorii la tensiunile de egalizare ! In cazul acumulatorilor cu electrolit lichid, este esential sa facem incarcari de egalizare regulate, altfel acumulatorii se vor distruge ! 

 

- Nu dispun de posibilitatea egalizarii acumulatorilor

- Au toate valorile programabile si putem controla inclusiv curentul de incarcare

 

 Invertoarele in frecventa nu ne permit sa programam valorile de tensiune si frecventa generate de generatoarele diesel sau pe benzina. Din aceste motive uneori nu putem incarca cu generatorul acumulatorii.

 

- Nu dispun de posibilitatea programarii valorilor de lucru a generatoarelor diesel sau cu benzina

- Au toate valorile programabile si putem controla inclusiv curentul de incarcare

 

 Invertoarele in frecventa nu ne permit conectarea la internet. Desi am observat ca unele modeleinclud si capabilitati de conexiune la laptop, este imposibil sa gestionam invertorul de la distanta. 

 

- Nu dispun de posibilitatea conectarii si programarii de la distanta

- Au toate valorile programabile de la distanta prin internet

 

 Unele invertoare in frecventa au incorporat si regulatorul MPPT ! Din nefericire invertoarele au  incorporate regulatoare analogice, iar functionalitatea lor este indoielnica. Testele realizate au demonstrat ineficienta lor. Intodeauna trebuie evitate invertoarele care contin regulatoare solare incorporate. Distrugerea acumulatorilor in cazul lor fiind aproape garantata. 

 

- Nu dispun de posibilitatea programarii functilor de incarcare a regulatoarelor MPPT. Setarile posibile fiind minimale.

- Regulatoarele MPPT digitale sunt exterioare invertoarelor si pot fi interconectate cu aceastea prin cablu de date

Costuri de Comercializare

 

- Costuri mult mai reduse in categoria sinus pur

- Costuri mai ridicate fata de invertoarele in frecventa

   

 

  

     Invertoarele in frecventa au un singur avantaj si acela este pretul de achizitie. Din nefericire acest avantaj este anulat de faptul ca  invertoarele in frecventa care dispun de redresor incorporat sunt considerate "distrugatoare" de baterii. Imposibilitatea de a incarca corect un acumulator le face inutilizabile. Acumulatorii sunt cele mai costisitoare componente din sistemele cu energie regenerabila, iar controlul utilizarii si incarcarii lor este fundamental.

 

    Putem utiliza invertoare in frecventa doar in sistemele simple, in care nu vom incarca niciodata acumulatorii de la un generator extern. In aceste situatii pot fi luate in calcul pe consierente de costuri. 

 

     

ATENTIE !  

 In sistemele cu energie solara eoliana si hidro, va recomandam sa utilizati intodeauna invertoarele cu unda pur sinus cu transformator (trafo) si care dispun de capabilitati de programare. Orice compromis va conduce inevitabil la pierderea acumulatorilor.

 

  

   

  

 

  

    
Regulatoare solare (controlere) MPPT (SCHNEIDER ELECTRIC)  in portofoliu
Regulatoare solare (controlere) MPPT (Steca & Western)  in portofoliu
  

 
(c) Copyright 2008 - 2017 ECOVOLT SRL. all Rights Reserved