Restaurarea unui sistem Outback power instalat gresit

 

(Grappling with the amateurs: An Off-Grid system has to be installed correctly)

 

 de Florin Fleseriu

 

 

  Ce s-a intamplat aici si de ce a trebuit sa restauram acest sistem?

             Acest sistem a fost instalat pentru prima data in anul 2013 de un instalator. Informatile prezentate mai jos, demonsteaza ca in toate cazurile, sistemele cu energie alternativa din gama sistemelor profesionale, trebuie instalate numai de personal cu o pregatire foarte buna in domeniu si autorizati ANRE pentru a practica activitati in energia electrica. In toate variantele in care nu s-a intamplat asta, sau produs avarii grave ale echipamentelor.

  

              Sistemul prezentat mai jos a fost instalat utilizand un invertor VFX3048E, un regulator MPPT FM60 Outback care a fost conectat la 9 panouri fotovoltaice cu puterea de 235W fiecare. 
  

  

Descrierea problemei si solutia tehnica ...

(Varianta in format PDF)

 

Intregul sistem a fost conectat la un banc de baterii de 48V si 200Ah cu electrolit lichid. Din start se observa ca intreaga capacitate de stocare a fost calculata gresit cu scopul de a diminua costurile totale ale sistemului.

 

  

          Din ceea ce am inteles noi, scopul celui care a instalat acest sistem a fost reducrea semnificativa a pretului sistemului si nu instalarea unui sistem care sa functioneze corect. De asemenea calitatea acumulatorilor utilizati in acest sistem era foarte scazuta si total neadecvati pentru aceste aplicatii. Din nefericire ideea de a combina echipamente profesionale (Outback Power) cu acumulatori si panouri fotovoltaice low-cost, este o idee total neinspirata si care va duce inevitabil la distrugerea sistemului, ceea ce sa si intamplat de altfel.

 

 

 

   

Asa cum se observa in imaginea de mai sus, sistemul a fost instalat pe podea, iar invertorul a fost asezat langa baterii. Aceasta a fost o decizie total gresita. Se poate vedea din imagini, ca acidul care a curs din acumulatori a distrus prin coroziune atat podeaua din gresie cat si tot ceea ce a atins, afectand inclusiv invertorul. 

 

Toate conexiunile acumulatorilor, sunt realizate complet inadecvat, utilizand cabluri subtiri neadaptate scopului propus. Cablul de conexiune al acumulatorilor a fost de numai 10mm2, iar in aceste cazuri se utilizeaza cabluri cu sectiunea minima de  50mm2, pentru a evita incalzirea sau chiar aparitia unui incendiu.  De asemenea procesul de incarcare este profund afectat, iar acumulatorii se distrug daca nu sunt utilizati corect.

   

 

Beneficiarul acestei asa zise ”lucrari”  ne-a contactat imediat ce a observat ca aceste cabluri se incalzesc.  Acest beneficiar a incercat de mai multe ori sa-l contacteze pe „instalatorul” sistemului si a incercat sa obtine informatii despre ceea ce se intampla cu sistemul lui. Din nefericire raspunsul a fost „ ... este ceva normal ”!... De asemenea a intrebat cum ar putea face sistemul sa lucreze interactiv cu reteaua nationala, dar raspunsul a fost „ ...  sistemul outback nu stie sa faca automat acest lucru”.  Evident ca raspunsurile primite nu erau cele corecte cum de altfel a banuit si beneficiarul. Dupa aceste evenimente a luat legatura cu noi si a aflat ca in realitate poate realiza tot ce si-a propus, informatile primite eronat, fiind generate de neprofesionalismul asa zisului instalator. 

 

Din pacate aceste asa zise instalari realizate de oameni sau firme fara cunostintele necesare implementarii acestor proiecte, nu pot duce decat la rezultatele din imagini. Factorul cheie in opinia noastra nu este numai pretul acestor sisteme, dar in cele mai multe cazuri, realizarea lor depinde exclusiv de aptitudinile si performantele celui care le pune in practica. 

 

De cele mai multe ori aceste aptipudini si performante sunt garantate de fabricantul sistemelor, prin faptul ca fiecare fabricant recomanda exact cine poate realiza aceste sisteme in conditii de siguranta si performanta.

 

  Cum sa administram aceste riscuri si cum putem realiza totusi ceea ce dorim ?

 Noi credem cu tarie ca  un lant, este tot atat de puternic pe cat este cea mai slaba veriga din acest lant. Intodeauna cea mai slaba veriga se va rupe prima si evident lantul cedeaza.  Cei care instaleaza aceste sisteme fac parte din acelasi lant, impreuna cu echipamentele pe care le pun in functiune, rezultatul fiind deja intuit.  

 

   

In aceste topologii si sisteme, credem ca cele mai performante echipamente trebuie instalate numai de cei mai performanti specialisti. Cunostintele despre aceste sisteme sunt esentiale si evident contribuie la rezistenta intregului lant.

In ciuda realizarii conexiunilor corecte, dar intr-un mod defectuos, ceea ce poate fi vazut si in fotografii, functionalitatea si performantele acestui sistem a fost dramatic afectate. Lipsa cunostintelor necesare si a experientei celui care a instalat sistemul, are aceeasi forta distructiva ca si o calitate proasta a echipamentelor. Din cauza acestor asa numiti „tehnicieni”, clientii nu vor putea distinge niciodata intre echipamentele de buna calitate si cele de proasta calitate.

Sfatuim pe toti clientii, sa se asigure de profesionalismul celor cu care discuta despre aceste sisteme si mai ales sa solicite, sa vada mai multe sisteme realizate de acestia. Aceasta este singura modalitate de a te ferii de diletanti.

 

  

Procesul de reabilitare si restaurare

      Dupa ce am fost contactati de catre beneficiar, am realizat o analiza in locatia sistemului pentru a determina ce trebuie facut pentru a restabili functionalitatea sistemului. Acumulatorii trebuiau schimbati oricum pentru ca erau foarte deteriorati si aveau o capacitate mult prea mica comparativ ce necesitatile sistemului.  

 

 

 

Am introdus in cadrul acestui sistem, seria 4000 cu o capacitate de 460Ah/48V , fabricati de Rolls Canada. Aceste baterii sunt de foarte buna calitate, avand 800 cili la DOD60% si recunoscute de piata ca avand un raport calitate/pret foarte bun.

 

Cu o intretinere corespunzatoare pot rezista 7-8 ani sau mai mult. In ciuda informatilor ca intretirea corecta a bateriilor nu este greu de realizat, putem afirma ca instalatorii trebuie sa cunoasca foarte bine procedurile de executie a acestui proces. Intretinerea acumulatorilor necesita expertiza, care poate fi obtinuta numai in ani de experienta.  Evident ca se poate realiza o intretinere minima a acestor acumulatori de catre beneficiar ... dar este nevoie de o analiza a unui expert care trebuie facuta cel putin o data pe an.

 

De asemenea am inlocuit toate conexiiunile acumulatorilor utilizand cabluri adaptate scopului propus.  Introducerea unui tablou de curent continuu avand incorporate sigurante si protectile necesare a fost absolut necesara.

  

  

 

Noul cabinet de curent continuu trebuie sa integreze toate conexiunile necesare si protectile la fulger adecvate.  Aceste protectii nu au fost instalate in sistemul anterior. Nu exista nici un motiv pentru care arestorii de protectie la fulger sa nu fie instalati in sistem. Electronica din astfel de sisteme este foarte sensibila la fulger si inductii, iar in mai toate cazurile sistemele neprotejate sunt avariate.

 

Costul acestor protectii este mult prea mic in comparatie cu pagubele care pot fi produse acestor sisteme. Locatia in care a fost nevoie sa integram aceste echipamente nu dispunea de foarte mult spatiu si din acest motiv a trebuit sa gasim o cale care sa ne permita instalarea in conditii optime si estetice.

  

  

 

  In urma unei analize am reusit totusi sa introducem echipamentele in pozitia corecta de functionare si mai ales noua organizare a permis restaurarea functionalitatii sistemului fotovoltaic.

 

 

 

Toate echipamentele au ajuns in pozitia corecta, iar sistemul functioneaza acum normal si reputatia echipamentelor integrate a fost restabilita.

 Beneficiarul este fericit acum  J

 

 

 
(c) Copyright 2014 ECOVOLT SRL. all Rights Reserved